Adress
Rackarbergsgatan 27d
752 32 Uppsala
Sverige

Vi finns tillgängliga
Måndag till fredag: 7 - 19
Helger: 10 - 17

Allt du behöver veta om TV licens i Sverige

Tv licens är ett vanligt ämne i Sverige. Det är en avgift som många av oss måste betala för att ha tillgång till public service-tjänster. Men vad är tv licens egentligen? Vem behöver betala och hur mycket kostar det? I den här artikeln kommer vi att ta en titt på allt du behöver veta om tv licens i Sverige.

tv licens

Vad är tv licens?

Tv licens är en avgift som du betalar för att ha tillgång till public service-tjänster i Sverige. Public service-tjänster innefattar Sveriges Television (SVT), Sveriges Radio (SR) och Utbildningsradion (UR). Tv licens är ett sätt att finansiera dessa tjänster och garantera att de förblir reklamfria och opartiska.

Vem behöver betala tv licens?

I Sverige är det obligatoriskt att betala tv licens om du äger en tv eller en annan enhet som kan ta emot tv-sändningar. Det inkluderar till exempel datorer, surfplattor och mobiltelefoner. Det spelar ingen roll om du använder enheten för att titta på tv-sändningar eller inte, om du har en enhet som har kapacitet att ta emot sändningar, måste du betala tv licens.

Hur mycket kostar tv licens?

För närvarande (2023) kostar en tv licens 1300 kronor per år för dig som har en beskattningsbar förvärvsinkomst över 130 025 kronor, vilket innebär att du betalar ungefär 108 kronor per månad. Om du tjänar mindre än så betalar du 1% av din årliga inkomst. Det är viktigt att notera att tv licensen inte är kopplad till antalet enheter som du äger, utan det är en fast avgift per hushåll.

Hur betalar man tv licens?

Det finns flera sätt att betala din tv licens. Det enklaste sättet är att betala via autogiro, vilket innebär att summan automatiskt dras från ditt bankkonto varje månad. Du kan också betala med e-faktura eller vanlig pappersfaktura. Om du betalar via pappersfaktura tillkommer en extra avgift på 40 kronor per faktura.

Vad händer om man inte betalar tv licens?

Om du inte betalar din tv licens kan du få en påminnelseavgift på 250 kronor. Om du fortfarande inte betalar kan det leda till en inkasso och ytterligare avgifter. Det är viktigt att betala sin tv licens för att undvika dessa extra avgifter.

Kan man få befrielse från tv licens?

Ja, det finns vissa undantag från att betala tv licens. Om du till exempel är över 75 år, har funktionshinder eller bor på ett sjukhus eller äldreboende behöver du inte betala tv licens. Du kan också få befrielse om du är studerande och inte har någon inkomst.

Vanliga frågor om tv-licens

Vad händer om jag inte äger en tv eller någon annan enhet som kan ta emot tv-sändningar?

Om du inte äger någon enhet som kan ta emot tv-sändningar behöver du inte betala tv licens. Det är viktigt att anmäla detta till Radiotjänst, som ansvarar för att ta emot betalningarna, för att undvika onödiga påminnelser.

Kan man dela på tv licens med grannar eller vänner?

Nej, tv licensen är kopplad till hushållet och kan inte delas med grannar eller vänner.

Vad händer om jag flyttar eller byter adress?

Om du flyttar eller byter adress behöver du anmäla detta till Radiotjänst. Din tv licens kommer då att flyttas till din nya adress.

Vilka kanaler ingår i public service-tjänsterna?

Public service-tjänsterna innefattar Sveriges Television (SVT), Sveriges Radio (SR) och Utbildningsradion (UR).

Slutsats

Tv licens är en obligatorisk avgift som du behöver betala om du äger en tv eller en annan enhet som kan ta emot tv-sändningar i Sverige. Det är viktigt att betala sin tv licens för att stödja public service-tjänsterna och garantera att de förblir reklamfria och opartiska. Om du har några frågor eller funderingar om tv licens kan du alltid kontakta Radiotjänst för mer information. Glöm inte att kolla in vår samlingssida för alla licenser.